16 - Vasalunds IF

Från Rahms Kafé till division 1 norra

Allting började en februarikväll 1934, då sju unga killar, bland andra Rune Wiberg och eldsjälen Olle Qvarnström, grundade Vasalunds IF. Platsen för denna historiska händelse var Rahms Kafé på Råsundavägen. Passande nog ligger busshållplatsen Vasalund precis utanför lokalen som ligger nära korsningen mellan Råsundavägen och Södra Långgatan. 1934 fanns inga kommunala idrottsplatser i Solna. Hagalunds IP ägdes och sköttes då av det sedan länge etablerade Hagalunds IS, och på denna klassiska anläggning fick den nystartade föreningen Vasalunds IF hyra in sig med sitt lag. Den nya föreningen fyllde ett viktigt tomrum för grabbar i bostadsområdet Vasalund. Nästan varje kväll spelades det fotboll på "Plattgårn" som var en hyfsat jämn ängsbit med hemsnickrade mål. "Planen" låg ungefär där Hagalundsskolan ligger i dag. Med tanke på att det på den tiden var svårt att komma in i Riksidrottsförbundet och därmed få delta i seriesammanhang, spelade Vasalund som Hagalund IS:s C-lag säsongen 1934-35.

Fann sina färger

När säsongen 1935-1936 inleddes behövde Vasalund inte längre spela i Hagalunds blågulvita dräkter. Det var rött och svart som gällde från första början. Den första dräkten skiljde sig dock en hel del från dagens. På hösten 1935 var Vasalunds tröjor svarta med röda ärmar, byxorna var vita medan strumporna var rödsvartrandiga. I dag spelar Vasalund som bekant i röda tröjor, svarta byxor och röda strumpor.

Men tillbaka till 30-talet. Under Vasalunds första riktiga säsong spelade laget i en privat serie som man vann överlägset. Det var många som imponerades av en 17-åring som hade stora bolltalanger och som visade prov på ett stort spel. Hans namn var Börje Leander. 1938 debuterade han i AIK efter att även ha hunnit representera Hagalunds IS. Börje blev snabbt en profil på Råsunda. Tio år senare var han med och spelade hem Sveriges hittills enda OS-guld i fotboll. Det är alltså inte bara i dag som Vasalund får fram fina talanger.

Från nian till trean på fem år

Mellan 1937 och 1942 svarade Vasalund för en insats som egentligen inte ska gå att genomföra. Man avancerade nämligen sex divisioner, från nian till trean, på fem år! Nämnas bör att laget fick hoppa över en division på grund av en serieomläggning. Bedriften lär ändå vara rekord i Stockholmsfotbollen.

Åren 1938-1945 arrenderade Vasalund en bit ängsmark av Stora Frösunda herrgård, som var belägen strax intill Solna Station. Där hade man en egen fotbollsplan som användes för både träning och matcher. Det var inte så noga att det var en höjdskillnad på cirka en meter från hörnflaggan till målställningen… Så det kanske inte var så konstigt att Vasalund avancerade så kraftigt i seriesystemet trots allt…

1957 avancerade Vasalund för första gången till division 2, som på den tiden var den näst högsta divisionen. Sejouren där blev dock inte långvarig. Fem år senare hade man till och med rasat ner i division 5. Vasalund gick inte upp i den näst högsta serien igen förrän 1976 under Bernt "Sump-Hugo" Anderssons ledning. Samma år anställdes Adolf "Doffe" Kirchner, en legendarisk Vasalundsledare som tränade ett antal lag i klubben. "Doffe" jobbade mer eller mindre dygnet runt för sitt Vasalund, där han bland annat byggde upp det som varit ett klubbens främsta signum de senaste decennierna - ungdomsverksamheten. Från 80-talet och framåt har Vasalund haft mellan 40 och 60 lag i seriespel. På senare år har klubben dessutom haft ett stort antal barn mellan fem och sex år igång i fotbollsskolan.

"Doffe" la även grunden till flick- och damfotbollen i Vasalund. På flicksidan har Vasalund haft stora framgångar genom åren, dels för att man haft bra tränare, dels för att flickorna till skillnad från i många andra klubbar fått riktigt bra och seriös träning. För "Doffe" var det lika självklart att flickor skulle spela fotboll som att pojkar skulle göra det, vilket knappast var en lika stor självklarhet för 25-30 år sedan som det är i dag.

Bollbohemer blev allsvenska aspiranter

Den person som de flesta kanske ändå förknippar Vasalund med är Bo G T Peterson. Vasalund fick han med modersmjölken. Den skicklige ungdomsledaren Gustav "Jeppe" Wenngren gav Peterson, som först var spelare i klubben, smak för ledarskapet. Många har bidragit till klubbens framgångar, men det var framför allt Peterson som gjorde Vasalund till en allsvensk aspirant från att ha varit ett gäng bollbohemer i division 5. I Peterson har klubben en unik ledarbegåvning som inte bara kunde fotboll, med alla dess frågor om spelare, tränare, ungdomar, gräs- och grussorter, utan också ekonomi och juridik. 1977 blev han ordförande. Efter några år utanför Vasalund i början av nittiotalet kom han tillbaka till klubben, och innehade ordförandeposten till 2009.

Namnet Vasalunds IF, Vasalunds Idrottsförening, indikerar att inte bara fotboll stått på föreningens meny. Sedan 1971 bedriver klubben dock enbart fotboll (för både tjejer och killar på såväl ungdoms- som seniorsidan). Det året lades bandyverksamheten ner. Tidigare grenar var förutom bandy, som spelades på "Solna kommunala" (idag Råsunda IP) bordtennis, handboll, och ─ tävlingsbridge och amatörteater!

Eget hem i klubblokalen

Vasalund har alltid haft en stark organisation. Detta beror förmodligen på att klubben alltid haft ett eget hem i form av en välskött klubblokal, något som länge var ganska ovanligt bland småklubbar. Att Vasalund tidigt hade en klubblokal berodde till stor del på att en poliskonstapel 1935 sa åt Vasalundsgrabbarna att de inte skulle stå och hänga i ett gatuhörn, utan hitta sig ett ställe där de kunde träffas. Två veckor senare hade man flyttat in i klassiska 67:an på Råsundavägen. Hyra betalades genom att man hade två pingisbord som hyrdes ut för 50 öre i timmen. Borden var ständigt upptagna. 1977 hade Vasalund vuxit ur sin dåvarande lokal. Klubben flyttade till Ryttargatan där man satt till mitten av 90-talet, då flyttlasset gick till Skytteholms IP, där föreningen fortfarande har sitt kansli.

Under 1980-talet inleddes Vasalunds storhetsperiod på allvar. 1988 var man i allra högsta grad med och slogs om seriesegern i division 1 norra tillsammans med Örebro SK och IFK Eskilstuna. En stor profil i Vasalund den här säsongen var Mikael Martinsson, som gått den långa vägen genom Vasalunds ungdomsverksamhet, där han under många år hade Bo G T Peterson som tränare, och till slut nått A-laget. Efter säsongen 1988 värvades han till Djurgården. Efter spel i IFK Göteborg och Elfsborg slöt han cirkeln genom att återvända till sin älskade moderförening 2001. Faktum är att han under det året pendlade - från Göteborg!

Sekunder från allsvenskan

Inför den sista omgången i norrettan 1989 ledde Vasalund serien en poäng före Hammarby. Solnalaget hade dessutom sex måls bättre målskillnad än sina grönvita rivaler. Seger på den tiden gav två poäng. Vann Vasalund borta mot Luleå FF/IFK Luleå skulle saken vara klar. Trots stor dominans för Solnalaget, som bland annat brände en straff och hade ett skott i ribban, slutade matchen 0-0. Alla trodde att resultatet skulle räcka för avancemang, men Hammarby gick i slutskedet av sin avslutningsmatch borta mot Karlstads BK från 3-0 till 6-0, de två sista målen på övertid. Med hela norrettans sista spark förlorade Vasalund sin allsvenska plats. Närmare allsvenskan än så går det inte att komma. Profiler i 89-laget var Thomas Bergman, Paul Ivey, Magnus Frykman och Bernt Ljung, målvakten med landslagsmeriter som värvats från AIK.

Under början och mitten av 90-talet fortsatte Vasalund att nosa på allsvenskan. Man var hela tiden med och slogs i toppen av division 1. 1993 hettade det till på allvar igen. Till skillnad från 1989 fick tvåan nu kvala mot lag elva och tolv i Allsvenskan. "Som vanligt" kom Vasalund tvåa. Tyvärr kunde spelmotorn Thomas Bergman inte delta i kvalmatcherna mot Örebro. Matcherna blev mycket spännande, och inte heller detta år hade Vasalund marginalerna på sin sida. 2-2 hemma och 0-0 borta gjorde att Örebro tack vare fler gjorda mål på bortaplan fick behålla sin allsvenska status.

En spelare som fick sitt genombrott 1993 var Moses Nsubuga, en vindsnabb anfallare som sprang ifrån allt och alla. Nsubuga värvades senare till Elfsborg där han gjorde mål på Thomas Ravelli i sin första allsvenska match i april 1997.

1994 och 1995 fortsatte Vasalund att kriga i toppen av division 1. 1996 började Vasalund dock plötsligt få problem. Det stod tidigt klart att laget för första gången på länge inte skulle vara med i toppen av tabellen. Vasalund drogs istället in i striden kring de nedre strecken. Med ett nödrop undslapp man kvalspel. 1997 åkte dock Vasalund ur division 1 efter 20 års spel i serien under allsvenskan. Laget var mycket blekt.

Nere i trean

Efter att ha varit nere och vänt i division 3 kom Vasalund tillbaka till division 2, den tredje högsta divisionen, tack vare serieseger i sin division 3-serie 2002. Inför säsongen 2003 bytte föreningen namn till Vasalund/Essinge IF, då Essinge IK International FC gick upp i Vasalund. Vasalund/Essinge var nära att gå upp i Superettan flera gånger, inte minst 2007 när det blev en tredjeplats - två poäng fattades för avancemang. År 2008 lyckades Vasalund gå upp i Superettan efter 0-0 hemma och 4-1 borta i kvalet mot Limhamn Bunkeflo. Efter elva år utanför finrummet var Vasalunds herrlag tillbaka i serien under allsvenskan.

Föreningen har även ett mycket bra damlag, som också spelar i division 1, serien under damallsvenskan. Målet för damlaget är givetvis att gå upp i damallsvenskan. De två senaste säsongen kom laget trea och tvåa i serien.

Det formella beslutet vid sammanslagningen med Essinge IK var att bilda två samverkande föreningar: Vasalund/Essinge IF för spel i division 2 och Essinge/Vasalund FC som utvecklingslag i division 4. Båda föreningarna bedrev ungdomslag med upptagningsområden i Solna respektive nord-västra Stockholm och på Essingeöarna. Utvecklingslaget lades ned efter två säsongers i division 4, men ungdomslagen är kvar och har utökats väsentligt. Däremot blev det inget "praktiskt" samarbete med ungdomsfotboll på Essingeöarna, främst på grund av avstånd och idrottslig inriktning.

Inför 2007 återtogs namnet Vasalunds IF (tidigare Vasalund/Essinge IF) och samtidigt ändrades namnet i nord-västra Stockholm till Kista/Vasalunds IF (tidigare Essinge/Vasalund FC). Orsaken till att återta namnet Vasalunds IF och ändra till Kista/Vasalunds IF var att det inte längre fanns något krav på eller orsak till att namnet Essinge skulle förekomma i klubbnamnet.

Essinge IK FF drev ungdomsfotboll på Esssingeöarna sedan 2004 och gör det också idag, nu med namnet Essinge IK.

Vasalunds IF och Kista/Vasalunds IF är två föreningar med samma personer i respektive styrelse och gemensam administration.

Inför årsmötet 2009 kandiderade trotjänaren Bo GT Peterson i "sedvanlig" ordning till ordförande, men meningsskiljaktigheterna var många om hur klubben skulle skötas. Årsmöte konstaterade dock att det inte var behörigt utlyst och nytt årsmöte utlystes. Inför det "nyutlysta" årsmötet tog olika grupperingar till drastiska metoder för att uppbåda röstberättigade medlemmar. Inför mötet meddelade Bo GT Peterson att han inte längre ställde upp för omval. Ett årsmöte med 450 medlemmar, nästan tio gånger så många som normalt bevistar klubbens stämma, valde istället Niclas Fröberg till ny ordförande. Niclas Fröberg, som tidigare har spelat i klubben, har varit vice ordförande sedan 2003.

Vasalunds IF har som ett signum sedan många år tillbaka satsat hårt på sina ungdomar. På 80-talet började klubben dessutom bedriva fotbollsverksamhet i Rinkeby och Tensta. Ett Vasalundslag, som nästan uteslutande bestod av spelare därifrån, blev svenska pojkmästare 1999 efter finalseger mot Malmö FF. Lagkapten i det laget var Serkan Cigel. I dag är han lagkapten i A-laget.

Vasalund är en av de största och mesta framgångsrika klubbarna i Stockholm. Under 2009 kom damlaget tvåa i näst högsta serien, juniorlaget gick till semifinal i juniorelitserien, P16-laget spelade i den allsvenska serien, fyra av ungdomslagen tog sig till final i S:t Erikscupen, där ett av lagen vann.

Fakta

Bildad 1 februari 1934
Färger: röda strumpor, svarta byxor, röda tröjor
Verksamhet: fotboll med herrlag i superettan, 1 juniorlag och 28 ungdomslag, 1 damlag i division 1, och 6 flicklag.
Ordförande: Niclas Fröberg

Vasalund har anmält:
1 herrlag (superettan)
1 J-allsvenskt lag
1 P-allsvenskt lag
1 damlag (division 1)
10 flicklag (S:t Erikscupen)
50 pojklag (S:t Erikscupen)
+ ytterligare ca 10 träningsgrupper födda 02/03
Samarbetsföreningen Kista Vasalunds IF har anmält 17 pojklag till S:t Erikscupen

Dela: