15 - Ulriksdals sportklubb

Även i norra Solna fanns det idrottsentusiaster. 1930 bildades Ulriksdals Idrottssällskap. Initiativtagare var Ivar Lindvall, Nils Solberg och William Hultén. Axel Unge blev föreningens förste ordförande, en post som han hade i 38 år. I början spelade Sällskapet fotboll på Komota'n, idkade friidrott på banvallen intill och spelade bandy på Brunnsviken.

Under krigsåret 1940 gick de två klubbarna Ulriksdals IS och Råstahems IS samman och bildade Ulriksdals SK, med Axel Unge som ordförande. Fotbollsverksamheten bedrevs då på Råstahems bollplan.

Bordtennis kom att bli en stor idrott i USK med Allan Dammberg som det stora namnet och även Calle Blomqvist, Lennart "Moppe" Moberg och Tord Gahnmark. Bordtennisspelarna höll till i Råstahem folkets hus källare.

När barnfamiljer i slutet av 50-talet började flytta in i de nya bostadsområdena Ritorp, Bagartorp och Törnbacken, fick USK en stor och livaktig ungdomsverksamhet, med bland annat fotboll på Thunisvallen.

Som i så många andra klubbar är det fotboll och ishockey som har överlevt inom USK medan andra grenar lagts ned. Ishockeylaget har pendlat mellan division 2 och 4 (nuvarande systemet), där laget nu spelar. Av ekonomiska skäl försökte ishockeysektionen att gå samman med IFK Vireberg 1975, men det upphörde bara ett par tre år senare. Tyvärr har klubben inte längre några ungdomslag i ishockey. Tongivande ledare under femtio- sextio-, sjuttio- och åttiotalen var Gösta Ekstrand, Lars-Erik Hofstedt, Kurt Swedberg och Ove "Krullo" Hedberg.

En damsektion bildades i mitten av 60-talet med basket som mest framgångsrika gren.

Levererade till AIK

Bland många duktiga spelare är två mest framträdande: fotbollsspelaren Göran Åberg, som tidigt värvades till AIK, där han spelade inte mindre än 285 seriematcher och Ove Hedberg som spelade ishockey i samma klubb under 60-talet. "Krullo" började sin ledarbana i USK som trettonåring och fortsatte efter sin aktiva tid som ordförande i många år under 70- och 80-talen.

Samtidigt som intresset har minskat eller försvunnit i de ursprungliga grenarna startade några entusiaster, bland andra Anders Gellner, i början av 90-talet en ny gren för flickor, nämligen ringette. Klubben har tre dam/flicklag i ringette men denna gren, som är stor i Nordamerika, har svårt att finna motståndare, ty det finns bara sju föreningar som bedriver ringette i landet.

Som så många andra klubbar försökte USK att slå ihop sitt representationslag i fotboll med en lokal konkurrent; under 1996-1997 spelade laget under namnet Ulriksdals SK/IFK Bergshamra, men samarbetet sprack 1998. Därefter hade klubben ett eget representationslag, men det är nu nedlagt. Återväxten är mager, idag har klubben bra tre ungdomslag i fotboll. Bland fotbollsledarna bör mångårige kämpen Jan Söderqvist nämnas liksom Jan-Olov Karlsson.

Fakta

Bildad: 1930
Färger: Blått, gult och vitt
Verksamhet: Fotboll (3 ungdomslag), ishockey (1 A-lag), ringette (1 damlag, 1 flicklag, 1 juniorlag)
Ordförande: Mikael Eriksson

Dela: