13 - Harem Basket

En Solnaklubb med hjärtat i Hagalund

Ett gäng unga turkar, som studerade vid de olika fakulteterna i Stockholms och Uppsala universitet under 1960-70 talet, kände behov av en kamratklubb för idrott. Eftersom de alltid hade haft basket som sin favoritsport under sina studieår i hemlandet var valet av idrott enkelt. Klubbens namn tog de efter en av Istanbuls förorter.

Klubbverksamheten för ungdomar tog fart först när Süleyman Boyaci, en av grundarna, anställdes som lärare i Hagalund och även bosatte sig där. Han märkte snabbt att det fanns ett stort behov av fritidsaktiviteter och att få barnen inriktade på idrott.

Turkiska tvillingar visade vägen

Hans första adepter var två turkiska tvillingar, Hasan och Hüseyin, men snart spred sig ryktet om hans träningar, och inom kort fanns underlag för att starta flera lag, både för flickor och för pojkar. Süleyman hade ett mycket starkt stöd från hela lärarkåren i rektorsområdet, de övriga lärarna märkte att hans fritidsverksamhet var till nytta, att många barn fick utlopp för sin överskottsenergi, och att skolarbetet flöt lugnare.

Harems verksamhetsidé har alltid varit att mycket tidigt träna ungdomarnas motorik, koordination, tekniska färdigheter, jämsides med fysträningen. Resultaten har också visat sig. Harem har, trots att föreningen inte till numerären är någon stor klubb, alltid visat framfötterna i olika ungdomsturneringar. Detta trots att stadsdelen Hagalund inte har någon bollhall med rätt mått för basket, utan lagen tränar i små gymnastiksalar.

I år, 2008, har föreningen 14 lag, fem på pojk- och nio på flicksidan, alla återfinns på den övre halvan av tabellen i respektive serie. Fyra av flicklagen spelar i de högsta serierna. På herrsidan finns också ett herrlag som spelade i division 3, men det lades ned inför 2008.

Men livet består ju inte bara av basket, föreningens arbetar också aktivt med integrering och alla, oavsett ursprung, ska känna sig hemma i föreningen. Klubben har en formulerad värdegrund och ett ungdomskontrakt som alla måste följa.

Drömresa till USA

Vid ett minnesvärt besök i Minnesota, USA fick ungdomarna möjlighet att se hur svenska emigranter hade lyckats att forma sina liv och sin framtid i ett nytt land. Spelarna fick också möjlighet att träna och spela matcher på Gustie Basketball Camp. Resan blev ett minne för livet.

De senaste fem åren har Harems ungdomar haft möjlighet att åka på basketcamp till Turkiet, där Alanya, Bodrum och Gökova har varit platser för dessa ungdomsläger.

Årets Kvinna i Solna

Harems verksamhet kännetecknas av engagemang, från både spelare, ledare och föräldrars sida. Tuija Corba, mamma till tre flickor i klubben, var under många år en mycket aktiv och uppskattad ledare för flera flicklag. Tuija fick år 2006 hederstiteln "Årets Kvinna i Solna" för sitt engagemang i Harem. Bengt Odén, pappa till två pojkar, var under många år tränare för flera pojklag. Güray Aydin och Aydin Alptürk hjälpte till med var sitt pojklag.

Jämsides med Süleyman arbetar nu många före detta aktiva spelare som tränare med nya ungdomar. Fredrik Ernmark och Vasse Charlas fungerar nu som ungdomsledare. Fredrik återkom till Harem efter en tid som student och spelare vid collegelag i USA. Harem Basket utbildar återkommande sina ungdomar i basket (stegkurser) både internt och externt.

Hur gick det nu med Süleymans två första adepter, tvillingarna Hasan och Hüseyin? Jo, nu är det deras barn som är spelare och som för idrottsintresset vidare i olika klubbar inom Solna. Detta är väl det som är målet för en idrottsledare, att få ungdomar att bli intresserade och aktiva, och att sedan sprida detta intresse vidare till familjen och till samhället.

Fakta

Bildades 1976
Klubbdräkt: röda tröjor och byxor med vita inslag
Hemvist: Hagahuset och Sunnanskolan, hemmamatcherna spelas i Vasalundshallen
Medlemmar: 150
Verksamhet: basketboll, som mest har klubben haft 18 lag, men idag finns det 14 lag, 5 pojk- och 9 flicklag.
Meriter: Flera titlar i ungdoms-SM, både pojk- och flicklag samt segrar i Scania Cup och Lions Cup. Klubbens herrlag har som högst spelat i division 2 och damlaget i allsvenskan.
Ordförande: Süleyman Boyaci

Dela:

Relaterade länkar