12 - Solna BTK

Den gamla Sveabiografen på Ängsgatan 3 i Hagalund blev den första hemvisten för Solna Bordtennisklubb när den bildades 1964. Initiativtagare var Gillis Bengtsson. Gillis var tidigare ungdomsledare i Djurgårdens IF och fick med sig ett tiotal ungdomar därifrån till Solna BTK. Två år efter klubbens bildande flyttade verksamheten till källaren i den nybyggda sporthallen i Råsunda skola och finns fortfarande kvar i samma lokaler.

Merparten av föreningens cirka 280 medlemmar utgörs av ungdomar som spelar i S:t Erikscupen, samt i det nationella seriespelet från division 7 och nedåt. 1994 vann klubben SM för pojkar (Pojklagspokalen). Ett uppskattat ungdomsarrangemang är den årliga klubbresan till Sundsvall för spel i Sundsvalla Open.

Under 80-talet spelade damlaget ett antal år i Elitserien med två semifinaler som största framgångar. Kända namn från damlaget genom åren är Siv Petersson, Birgitta Rådberg, Birgitta Olsson och Barbro Wiktorsson.

Eftersom ett bordtennislag endast består av fyra spelare så finns inom klubben även tre "farmarlag" för att spelarna ska få spela så högt upp i serierna som möjligt: Virebergs BTK (division 4), Hagalunds BTK (division 5) och Huvudsta BTK (division 6).

Solna BTK bedriver en aktiv rekrytering med ekonomiskt stöd från Riksidrottsförbundet; tidigare kallades satsningen Handslaget, men sedan 2007 benämnt Idrottslyftet. Sedan 2007 pågår en särskild satsning för att rekrytera flickor, där klubben hittills lyckats finna fjorton nya tjejer.

Fakta

Bildad 1964, initiativtagare var Gillis Bengtsson.
Hemvist: Råsunda skola
289 medlemmar 2007
Färger: Blå byxor, blå tröjor med gula inslag
Verksamhet: bordtennis, seniorer i div. 1.
Ordförande: Håkan Björk

Dela: