10 - Solna Orienteringsklubb

Allt började den 23 mars 1939, då några grabbar från idrottsföreningen Engelbrektspojkarna bestämde sig för att bryta sig ur och starta en ny föreningen under namnet OK Hjortarna. Från början var de blott 13 medlemmar, men olyckstalet skrämde inte även om det blev lite motigt till en början. De första åren ställdes nästan alla allmänna tävlingar in på grund av det pågående världskriget.

Sex år senare, 1945, slogs klubben samman med solnaiterna, men behöll dock namnet OK Hjortarna. Samma år bildades klubbens damsektion, trots att några medlemmar var negativa och fruktade för triangeldraman. Tioårsjubileet 1949 firades bland annat med en åttondeplats på tiomila-budkavlen, ännu idag klubbens bästa placering i denna tävling.

1951 fick vi vår första individuella distriktsmästare i Beata Bergström, som några år senare även blev svensk mästare ─ dock ej i klubbens färger. Fyra år senare blev Lars Pehrsson, klubbens och en av distriktets främste löpare ända till i mitten av 60-talet, klubbens andra individuella distriktsmästare. Under början av 60-talet gladde också damjuniorerna med flera DM-segrar.

Som ett offer för den nya tiden gick det stolta klubbnamnet Hjortarna i graven 1970 och det nya namnet blev Solna Orienteringsklubb. Bästa aktiva under denna tid var Marita Arrestam som bland annat vann skol-SM 1970. Under hela 70-talet växte föreningen i storlek och styrka, men de riktigt stora framgångarna uteblev. Dock var seniorverksamheten stark under andra halvan av 70-talet och början av 80-talet. Sedan mitten av 80-talet har ungdomsverksamheten fostrat flera ungdomar som tillhört distriktets främsta. I likhet med många andra orienteringsklubbar minskade antalet aktiva även i Solna OK under nittiotalet, men i dag ligger antalet medlemmar stabilt på cirka 150.

Solna OK riktar sig till alla åldrar och bedriver en bred verksamhet som främst vänder sig till kommunens ungdomar. Via pengar från Handslaget, idag Idrottslyftet, har klubben kunnat besöka skolor och därmed varit framgångsrik i rekrytering av nya orienterare.

Verksamheten bedrivs med utgångspunkt från Råstaparkhallen och de flesta av klubbens aktiviteter, träning och tävling, bedrivs i Hagaparken, Ulriksdals slottspark och resterna av Ingentingskogen i Huvudsta.

Fakta

Bildad: den 23 mars 1939
Färger: blå byxor, blå tröja med röda inslag.
Hemvist: Råstaparkhallen
150 medlemmar
Verksamhet: orientering, i mindre omfattning även skidorientering och skidåkning.
Ordförande: Håkan Sjunnestrand

Dela: