Solnas stolta idrottshistoria

Inför Solnas femtioårsjubileum 1993 gav Solna stad ut en jubileumsbok, Solna stad 50 år. Där fanns bland andra ett uppskattat kapitel om Solnas idrottshistoria, skrivet av Urban Dahlberg. Det var första gången stadens stolta idrottshistoria publicerades i samlad form. Texterna är nu uppdaterade till att gälla ungefär fram till 2008.

Ett kapitel i en jubileumsbok kan ju aldrig få med hela denna digra historia, så många mindre klubbar fick endast ett omnämnande, vissa inte ens det. En annan nackdel med en bok är ju aktualiteten och tillgängligheten.Därför är tiden nu mogen att med hjälp av internet publicera Solnas stolta idrottshistoria. Urban Dahlberg har nu kompletterat den tidigare texten med det som hänt sedan 1992 och även utökat med fler föreningar. Texterna är i allmänhet uppdaterade till år 2008. Du som ser något fel eller har idéer om kompletteringar som borde göras, kontakta gärna sidans redaktör via kontaktrutan uppe till höger.

Urban Dahlberg

Urban är uppvuxen några frisparkar från Råsunda Stadion och några slagskott från Solnais (hans andra hem). Han har varit aktiv i Hagalunds IS, Råsunda IS och AIK. Under 1978-1994 arbetade Urban i AIK, de sista tio åren som informationschef. I den rollen producerade han den pampiga boken AIK 100 år. Han är också mannen bakom filmen Alla tiders AIK och AIK-museet (en vallfartsort för svartas själar). Under 80-talet var Urban också ordförande i Solna SAM. Idag är han sekreterare i AIK:s huvudstyrelse och arbetar till vardags som kommunikationsstrateg i Riksidrottsförbundet.

Owe Bohlenius

Owe Bohlenius, pensionerad före detta medarbetare på fritidskontoret, har bidragit med värdefull research. Även Owe har ett mångårigt förflutet som idrottsledare i kommunen, nämligen i Huvudsta IS och som ungdomsledare i AIK Fotboll.

Dela: