Anpassa webbplatsen

Vårt mål är att all information på webbplatsen ska vara tillgänglig och användbar för alla besökare oavsett funktionshinder, webbläsare eller operativsystem.

Här följer en rad tips som gör det enklare för dig att använda vår webbplats.

Skriv ut

Vi använder stilmallar, CSS, för att webbläsare automatiskt ska anpassa sidan för utskrift.

På utskrifterna är menyer och annan navigering borttagen, typsnittet är ett serif-typsnitt och textstorleken anpassad för utskrift.

Vill du se hur utskriften ser ut innan du skickar den till skrivaren väljer du Förhandsgranska eller Förhandsvisa i din webbläsare eller utskriftsfönster.

Ändra textstorlek

Vi använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av inbyggda funktioner i din webbläsare.

Tangentbordsnavigering

Har du svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare gör du det genom att använda Tab-tangenten för att hoppa från en länk till nästa, och Enter- eller Returtangenten för att aktivera en länk. För att hoppa till föregående länk håller du nere Shift-tangenten samtidigt som du trycker på Tab.

Genvägar

Navigerar du med hjälp av tangentbordet, använder en mobiltelefon eller en skärmläsare kan du hoppa visst över innehåll. Det finns en länk på varje sida som gör det möjligt att hoppa förbi menyer och annat för att direkt komma till huvudinnehållet.

Uppläsning

Som stöd för personer som har till exempel läs- och skrivsvårigheter eller helt enkelt hellre lyssnar än läser, finns en funktion för att få webbplatsens innehåll uppläst.

Funktionen aktiverar du med hjälp av länken Lyssna på sidan som finns högst upp till höger på varje sida.

Riktlinjer

Webbplatsen är formgiven och utvecklad med målsättningen att följa de riktlinjer som finns i Vervas dokument Vägledning 24-timmarswebben. Många av dessa riktlinjer är i sin tur baserade på World Wide Web Consortiums (W3C) Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.0).

Dela: