Nytt bibliotek på Pumpans förskola gynnar språkutveckling

Högläsning, att förskollärarna berättar och för samtal om texter, är viktigt för att uppmuntra till barnens språk-, läs- och skrivutveckling. På Pumpans förskola på Huvudstafältet har man därför öppnat ett eget bibliotek för att gynna barnens språkutveckling och uppmuntra till läsning.


Foto: Solna stad

- I vårt nya bibliotek samlar vi barnen i en mysig och lugn miljö för att inspirera och uppmuntra till läsning. Här kan pedagogerna också låna böcker och ta med till avdelningarna på våra förskolor Pumpan, Paprikan och Stenbacka, berättar Anna Conradsson förskolechef på Huvudstafältets förskoleenhet.

Solna stadsbiblioteket har skänkt många bra och fina böcker till förskolan och Pumpans bibliotek erbjuder en stor variation av sago- och faktaböcker. Genom samarbetet med Solna stadsbibliotek lånar man också in böcker för att öka och variera utbudet. Marianne Söderqvist Wincent är verksamhetsnära stöd och specialpedagog samt ansvarig för Läslyftet på Pumpans förskola och hon skapar olika teman på biblioteket, just nu ett tema med böcker på olika språk.

- Språk-, läs- och skrivutveckling handlar om att tillvara barns intresse för texter, bilder och skriftspråk. Tack vare biblioteket kan vi uppmuntra såväl barn som pedagoger till att läsa mer, säger Marianne Söderqvist Wincent.


En mysig och lugn miljö erbjuds besökarna på Pumpans bibliotek. Foto: Solna stad.

Dela: