Nya förste förskollärare utnämnda i Solna stad

Fyra nya förste förskollärare har utnämnts i Solna stad. Det innebär att staden nu har 12 förste förskollärare i de kommunala och fristående förskolorna.

fyra förste förskollärare och Marianne Damström Gereben samt Katarina Påhlman biträdande förvaltningschef
Nyutnämnda förste förskollärarna Marie Sjöholm, Gunilla Trogen, Cecilia Westlund och Carina Norell samt Marianne Damström Gereben, ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Solna stad

Solna stad satsar på förste förskollärare och har sedan maj 2017 12 förste förskollärare som ska inspirera samt vara med och driva utvecklingen av förskoleverksamheten. De har liknande uppdrag och kvalifikationskrav som förstelärarna har, fast i förskolan. Det innebär bland annat att de har flerårig erfarenhet av undervisning i förskolan, är särskilt bra på att undervisa, att de håller sig uppdaterade med aktuell forskning och driver utvecklingen av verksamheten utifrån förskolans uppdrag.

Rollen innebär även en möjlighet för förskollärare att utvecklas som pedagog och dela med sig av sina kunskaper. I Solna innebär det bland annat att förste förskolläraren är med på pedagogiska caféer och berättar om sina erfarenheter. Redan i slutet av maj kommer tre förste förskollärare berätta om språkutveckling och digitala verktyg i förskolan.

- Förskolan är en viktig pedagogisk verksamhet och vi vill lyfta förskollärarna för det är där grunden i utbildningen sätts. Jag är otroligt stolt över den här satsningen och är glad att få vara med den här dagen, säger Marianne Damström Gereben, ordförande i barn- och utbildningsnämnden (L).

De fyra nyutnämnda förste förskollärarna är:

  • Carina Norell, Kullens förskola, Frösunda förskoleområde.
  • Cecilia Westlund från Näckrosgårdens förskola - Solna församling.
  • Gunilla Trogen, I Ur och Skur - Järvastaden.
  • Marie Sjöholm, Pumpans förskola, Huvudstafältets förskoleområde.

Se en kort film från utnämningen av de fyra förste förskollärarna

Dela: