Skolmat

I Solnas skolor serveras maten av matleverantören Sodexo

Du kan ta del av matsedeln för veckan i skolmatsappen.

Två maträtter i grundskolan

Eleverna i grundskolan får två lunchrätter varje dag. Ett av alternativen är vegetariskt. En salladsbuffé med åtta sorters grönsaker att välja på serveras också. Till dryck får barnen mellanmjölk och om någon vill ha lättmjölk eller standardmjölk ska också det finnas som valmöjlighet. Till maten finns också två sorters knäckebröd med smörblandat bordsmargarin (Bregott).

Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer.

Synpunkter på maten

Barn- och utbildningsförvaltningen har täta uppföljningar med Sodexo, skolorna och förskolorna för att hämta in synpunkter på maten. Från skolan får förvaltningen bland annat inhämta elevernas åsikter från mat- och elevråden. Från förskolan delger medarbetarna sin bild av hur barnen uppskattar maten i förskolan.

I avtalet ingår att om barn och elever inte är nöjda med vissa av rätterna som ingår i den planerade matsedeln kan de bytas ut under terminen.

När du har frågor om maten kan du som vårdnadshavare i första hand vända dig till Theodora Savvaki på Sodexo. Du når henne via mejl på theodora.savvaki@sodexo.com

Hur många rätter serveras/dag i skolan?

I grundskolorna serveras varje dag en vegetarisk rätt och en rätt med kött, fisk eller fågel. På gymnasiet serveras varje dag en vegetarisk rätt, en fiskrätt och en rätt med kött eller fågel.

Får barnen välja det vegetariska alternativet trots att man inte anmält att man önskar vegetarisk kost?

Ja. Detta uppmuntras då köttproduktionen påverkar klimatet negativt.

Får barnen ta mat flera gånger?

Ja, detta uppmuntras då det kan göra att matsvinnet minskar.

Får barnen ta hur mycket mat de vill?

Ja. Personalen uppmuntrar ibland eleverna att ta två gånger istället. Dels för att det minskar matsvinnet, dels för att grönsaker och kolhydrater ska få plats på tallriken när populära rätter står på menyn, exempelvis köttbullar.

Hur mycket av det som serveras är ekologiskt?

30 procent av inköpskostnaden utgörs av ekologiska råvaror. All fisk är dessutom från hållbara bestånd (MSC-märkt).

Vad ingår i salladsbuffén?

Varje dag erbjuds salladsbuffé med minst åtta grönsaker samt dressing. 50% ska vara oblandade och 50% ska vara färska grönsaker eller rotfrukter. För miljöns skull anpassas buffén efter säsong.

Vad serveras vid frukost och mellanmål?

Frukost och mellanmål är varierat. Det ska i huvudsak bestå av mjölk, fil, yoghurt, nyckelhålsmärkt müsli, mjukt och hårt bröd (också nyckelhålsmärkt), minst två sorters pålägg samt grönsak och frukt.

Dela: