Invigning av det nya köket på Skoga äldrecentrum

Efter omfattande renoveringsarbeten har nu det nya köket på Skoga äldrecentrum invigts. Nya ytskikt, ny inredning och gjutning av golv är exempel på genomförda åtgärder.


Samuel Klippfalk, ordförande i omvårdnadsnämnden, klippte det ceremoniella bandet.

De boende på Skoga äldrecentrum kan återigen njuta av välsmakande måltider tillagade i eget kök. Fredagen den 18 januari invigdes nämligen det nya efterlängtade köket på Skoga äldrecentrum.

Omfattande renovering

En omfattande renovering har pågått sedan rivningen inleddes under våren 2018. Sedan i somras har ett intensivt arbete med bland annat installationer, gjutningar och gestaltning av de nya ytorna varit i full gång. Det nya köket är den centrala delen i renoveringsarbetet, men även nya omklädningsrum, varumottagning, kontor och torrförråd. Alla ytskikt har gjorts om och lokalerna har fått helt ny inredning. Dessutom har själva serveringen bytts ut och ersatts med en ny kassa och serveringsdisk.

  • Att samlas över en god bit mat tillför livskvalitet och sätter guldkant på vardagen. Det nya köket har varit mycket efterlängtat och det känns bra att vi återigen kan servera boende och gäster välsmakande och näringsrika måltider varje dag, tillagade i ett helt nytt eget kök, säger Samuel Klippfalk, omvårdnadsnämndens ordförande, Solna stad.

Hundratals lagade måltider varje dag

På Skoga äldrecentrum finns hundra lägenheter på fem våningsplan för personer med stora omvårdnadsbehov och för personer med demenssjukdom. Sedan december 2018 har Skoga återigen kunnat laga sina egna måltider för de boende och det nya köket serverar varje dag god och näringsrik frukost, lunch, middag och mellanmål till hundra personer. Dessutom serverar de lunch till ett femtiotal gäster i restaurangen samt tillagar och levererar lunch för ytterligare cirka 45 gäster på Turkosens seniorboende samt matlådor till cirka 25 hemtjänstkunder. När trygghetsboendet alldeles intill blir färdigt och lunchgästerna sannolikt blir fler finns kapacitet för ytterligare måltider som köket kan leverera"

Exempel på åtgärder som genomförts:

  • Gjutning av nya golv
  • Nya stommar och väggar
  • Montering av ny belysning
  • Dragning av värme
  • Installation av nytt tillagningskök

Bakgrund

Solna stad påbörjade renoveringen av Skoga kök 2017 med ambitionen att göra mindre renoveringar av ytskikt i utvalda delar av köket. Under arbetets gång upptäcktes tekniska brister i anläggningen som krävde mer omfattande åtgärder. Staden genomförde under vintern 2017/2018 utredningar för att säkerställa en lösning som är mer hållbar över tid. Efter rivningsarbeten under våren påbörjades därefter själva renoveringen under sommaren 2018.


Dagen till ära bjöds det på snittar, som tillagats i det nya köket.

Dela: