Kontaktfamilj

Som kontaktfamilj tar du emot ett barn till din familj på helgerna. Hur ofta barnet kommer beror på barnets behov. Det varierar mellan varannan helg, var tredje helg eller en helg i månaden.

Vad är en kontaktfamilj?

Kontaktfamilj är ett mycket uppskattad och viktig insats till barn i behov av stöd. En kontaktfamilj fungerar som en extrafamilj för barnet och som en avlastning för barnets föräldrar. Barnet åker till sin kontaktfamilj en eller två gånger per månad.

Hjälp i form av kontaktfamilj är alltid en frivillig insats. De flesta barnen är mellan 6 och 12 år, men det förekommer både äldre och yngre barn som behöver en kontaktfamilj. I vissa fall är det syskonpar som behöver en kontaktfamilj.

Uppdragens längd varierar, men det vanligaste är att de pågår under flera år. Kontaktfamiljen blir ofta en mycket viktig del av barnets liv, självklart under uppdragets gång men även efter att uppdraget avslutats.

Vem kan bli kontaktfamilj?

De familjer vi söker för dessa uppdrag behöver inte vara utbildade eller professionella på något sätt. Vi söker helt vanliga människor, ensamstående eller i parrelationer, som är trygga och stabila i sig själva och i sin relation. Alla sorters familjer behövs. En del kontaktfamiljer har barn, andra är barnlösa.

För att bli kontaktfamilj är det viktigt att hela familjen är överens om beslutet då det berör alla. Eftersom barnet bor hemma största delen av månaden är det mycket viktigt att ni är öppna och har en bra samarbetsförmåga, då kontakten med barnets biologiska familj är viktig för att tiden i er familj skall bli så bra som möjligt för barnet.

Solna stad samarbetar om rekrytering av kontaktfamilj tillsammans med andra nordvästkommuner. Denna verksamhet kallas Familjepoolen. För mer information och intresseanmälan, besök Familjepoolen här.

Dela:

Kontakt

Birgitta Björkman

Sektionschef familjehem

Barn- och ungdomsenheten

08-746 10 00

Skicka meddelande till Birgitta Björkman

Linnea Johansson

Socialsekreterare

08-746 34 13

linne­a.joh­ansso­n@solna.se

Skicka meddelande till Linnea Johansson

Relaterade länkar