Sexuella övergrepp

Ingen får ta på dig på ett sätt du inte tycker om. Det är aldrig ditt fel om det händer. Har någon tagit på dig på ett sätt som du tyckte var obehagligt? Då har den personen gjort fel.

Läs mer om sexuella övergrepp på 1177.

Uttrycket sexuella övergrepp används när någon utnyttjar barn eller ungdomar för att tillfredställa sina egna behov. Påtvingat sex mellan barn och ungdomar räknas också som sexuella övergrepp.

Ingen får ta på dig eller tala om sexuella saker med dig på ett sätt som du inte tycker om. Det gäller kompisar, syskon, föräldrar, andra du känner från skolan eller fritidsaktiviteter och personer som du inte känner.

Både flickor och pojkar kan bli utsatta

Det kan vara svårt att prata om det som hänt och en del vågar inte. Känslor av skräck, skam och skuld är vanliga och en del är rädda för att ingen ska tro på dem.

Den som blivit utsatt för sexuella övergrepp mår ofta själv mycket dåligt psykiskt. Man kan få svårt att sova och plågas av mardrömmar. Det är också vanligt att känna sig skyldig på något sätt och uppleva skam.

Det är inte barnets fel

Det spelar ingen roll hur du varit klädd eller gjort något någon annan inte gillar. Det är aldrig okej att någon tar på dig, säger något eller på annat sätt närmar sig dig på ett sexuellt sätt som du tycker är obehagligt eller pinsamt. Om någon gör det är det inte ditt fel! Det är den som utför handlingen som ansvarar för det han eller hon gör. Det som han eller hon gjort är fel.

Du kan få hjälp att må bra igen

Det är viktigt att du slipper vara med om det igen, det går att få stopp på övergrepp. Ett sätt att börja få hjälp kan vara att berätta för någon vuxen du litar på, en förälder, släkting eller någon du har förtroende för. Du kan alltid vända dig till oss som arbetar inom socialtjänsten för att prata och få hjälp.

Hit kan du vända dig:

Om du behöver akut hjälp eller känner dig hotad kan du ringa till Polisen på 112.

Du som ungdom kan vända dig till ungdomsmottagningen.

Du kan även ta kontakt med barn och ungdomsenhetens mottagningsgrupp (se kontaktuppgifter till höger på sidan).

Kvinnokliniken på SÖS finns en mottagning där du kan du få vård och stöd oavsett vem som utsatt dig för övergrepp.

Stödcentrum nordväst hjälper och stödjer barn och ungdomar som blivit utsatta för brott eller varit vittnen när någon annan blivit utsatt för brott.

På ungdomsmottagningen på nätet, UMO, finns mer information om sexuella övergrepp.

BUP Traumaenhet erbjuder behandling för barn och unga med allvarliga traumatiska symtom som till exempel kan bero på våld, övergrepp eller att de har upplevt en katastrof.

För att underlätta för föräldrar och andra vuxna har Rädda Barnen tagit fram handboken "Stopp! Min kropp!" med tips och råd om hur man kan börja prata med barn i olika åldrar om detta. Här kan du ladda ned handboken Stopp! Min kropp!


Dela:

Kontakt

Barn- och ungdomsenhetens mottagningsgrupp

08-746 34 24

Mer kontaktinformation om Barn- och ungdomsenhetens mottagningsgrupp

Stödcentrum för unga brottsutsatta, Nordväst

010-444 05 50
010-444 05 66 (fax)

stodc­entru­m@sigtuna.se

Skicka meddelande till Stödcentrum för unga brottsutsatta, Nordväst