Problem i familjen

Som barn har man rätt att bli väl omhändertagen och bemött med kärlek och respekt. Som barn är man beroende av att de vuxna i ens närhet skyddar och tar hand om en så att man kan utvecklas på ett bra sätt. Det kan gälla allt ifrån känslomässigt stöd till att man får mat och rena kläder. Ibland kan det finnas problem i familjen som man kan behöva få hjälp med utifrån, som exempelvis vid en skilsmässa.

En familj kan få stöd och hjälp till exempel om det förekommer bråk inom familjen, om barn inte har det bra hemma, om föräldrar eller någon annan vuxen slår barnen, om föräldrar missbrukar alkohol eller narkotika.

Vill du veta mer om vad vi gör? Här hittar du informationsmaterial om hur en utredning går till för familjer (PDF-dokument, 871 kB) och för ungdomar (PDF-dokument, 1,4 MB).

Hit kan du vända dig:

Om du har en förälder med missbruksproblem

Om du är mellan 5-12 år och har en förälder med missbruksproblem finns Punkten som erbjuder gruppverksamhet för barn vars föräldrar dricker för mycket och/eller använder droger. Genom gruppen får du möjlighet att möta andra med samma erfarenhet, få känna att du inte är ensam, att föräldrarnas missbruk inte är ditt fel och finna nya vägar att handskas med tillvaron. För mer information kontakta familjepedagogerna.

För dig som är äldre hänvisar vi istället till Ersta vändpunkten.

Om du har bevittnat eller blivit utsatt för våld

Om du är i åldern 5-12 år och har sett eller varit utsatt för våld finns Trappan, som är en form av krissamtal för barn. Insatsen erbjuds enskilt direkt efter det att en våldshändelse ägt rum. Du får träffa någon av familjepedagogerna som under några samtalstillfällen ger dig möjlighet att bearbeta dina upplevelser. För mer information kontakta mottagningsgruppen för barn och ungdom.

Om familjen har ekonomiska problem

Om din familj har ekonomiska problem erbjuder kommunen stöd och rådgivning.

Om det är mycket bråk i familjen

Kommunen erbjuder familjerådgivning till familjer i behov av stöd. Målet är att din familj inte ska bråka så mycket och att era relationer ska förändras i en positiv riktning. Du som ungdom kan även själv vända dig till ungdomsmottagningen.

Om dina föräldrar ska skiljas?

En separation eller skilsmässa är ofta en kris för hela familjen och du som ung kan behöva extra stöd. Via gruppverksamheten Skilda världar kan du som är mellan 5-12 år få stöd. För mer information kontakta familjepedagogerna.

Dina föräldrar kanske behöver hjälp att komma överens om de har bestämt sig för att inte längre bo tillsammans. Av kommunen kan dina föräldrar få hjälp och stöd så som samarbetssamtal och stöd i vårdnadsfrågor.

Om du har en förälder i fängelse

BUFFF Stockholm är en ideell organisation som arbetar med stöd till barn och unga som har en förälder i häkte eller fängelse. Genom stödgrupp, ungdomsgrupp och enskilda samtal får barn och ungdomar stöd och ökad kunskap samt möjligheten att träffa andra barn och ungdomar i liknande situation. Du vänder dig direkt till organisationen.

Om du har en förälder med psykisk sjukdom eller missbruksproblem

Om du har en förälder som är psykiskt sjuk eller har missbruksproblem kan du hitta information på maskrosbarn.se

ungdomsmottagningen på nätet, UMO, finns mer att läsa om problem inom familjen.

Till Barnens rätt i samhället, BRIS. kan du ringa på telefon 116 111. Där svarar vuxna människor som är vana att hjälpa barn och ungdomar som har det jobbigt. De som arbetar på Bris har tystnadsplikt så du behöver inte berätta vem du är. BRIS betalar samtalet och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt dit.

Dela:

Kontakt

Barn- och ungdomsenhetens mottagningsgrupp

08-746 34 24

Mer kontaktinformation om Barn- och ungdomsenhetens mottagningsgrupp

Socialjouren Nordväst

010-444 05 00
010-444 05 44 (fax)

Besöksadress

Sundbybergsvägen 15 (Polisstationen)
171 73 Solna

Mer kontaktinformation om Socialjouren Nordväst

Familjepedagogerna

Socialförvaltningen

08-746 10 00

Postadress

Solna stad, Socialförvaltningen
171 86 Solna

Skicka meddelande till Familjepedagogerna

Familjerätten

Socialförvaltningen

08-746 10 00

Besöksadress

Englundavägen 13, 2 tr (Solna Business Park)

Postadress

Solna stad, Socialförvaltningen, Familjerätten
171 86 Solna

Mer kontaktinformation om Familjerätten

Receptionen, Socialförvaltningen

08-746 10 00

Besöksadress

Klicka på Mer kontaktinformation för adresser, karta och öppettider

Postadress

Socialförvaltningen, Solna stad
171 86 Solna

Mer kontaktinformation om Reception