Fler än tjugotusen hushåll i Solna sorterar matrester

Matrester från alltfler solnabor omvandlas till biogas och biogödsel – totalt fler än tjugotusen hushåll i kommunen. Solna stad vill göra det enklare för fler att börja sortera ut matavfall för att bidra till ett bättre klimat.

Hittills i år har 1222 fler hushåll i Solna börjat sortera ut sitt matavfall. Sammanlagt sorteras matrester ut i 20 696 hushåll i kommunen. Hämtning av matavfall är alltid kostnadsfri för hushåll i Solna stad.

– Men vi kan och behöver bli ännu fler. Varje solnabo producerar nästan hundra kilo matavfall per år, och varje hushåll som börjar sortera gör skillnad. Därför har Solna stad tagit fram vägledningar för såväl fastighets- och villaägare som för solnabor som bor i lägenhet och vill bidra till ett bättre klimat genom att börja sortera ut matrester, säger Anja Karlsson, miljöstrateg på Solna stad.

Femhundra portioner havregrynsgröt – per solnabo

Varje solnabo genererar i genomsnitt cirka 97 kilo matavfall per år – rester som skulle kunna användas för att utvinna biogas motsvarande nästan tio liter bensin, eller räcka till biogödsel för att odla havre till fler än femhundra portioner gröt.

Matrester blir biogas och biogödsel

Det matavfall som samlas in i Solna stad omvandlas både till biogas och biogödsel. Biogas är ett giftfritt bränsle som ger renare luft än fossila bränslen och tankas i både SL:s stadsbussar och stadens sopbilar. Biogödsel i sin tur kan ersätta fossilt konstgödsel på odlingar i regionen.

Vägledning för att påverka fastighetsägaren

För solnabor som bor i lägenhet är det fastighetsägaren – det vill säga hyresvärden eller bostadsrättsföreningen – som bestämmer om boende ska ha möjlighet att sortera ut matavfall. Solna stad har tagit fram en vägledning med handfasta tips på hur hyresgäster och bostadsrättinnehavara kan påverka fastighetsägaren – med förslag på motioner och brev. Läs mer på solna.se/matavfall

Dela:

Relaterade länkar