Återvinning i juletid

Hur sorteras presentpapper? Vart lämnar jag bäst julgranen? Hur mycket festmat kommer gå åt? Här får du svaren!

Under jul- och nyår köper vi ofta mer saker, presenter, mat och annat än under resten av året. Inte sällan slås det dessutom in i både papper och andra material. Därför är det extra viktigt att tänka på återvinning och avfallsminimering i jul- och nyårstider.

Klappar utan avfall

En tanke och en möjlighet för att minska avfallsmängd är att:

  • Ge bort tjänster och upplevelsepresenter istället för saker.
  • Ge bort begagnade saker eller sådant du själv fått men inte haft användning av (Re-Gifting).
  • Köp saker som är gjorda av återvunnet material.
  • Slå in de saker du köpt i återbrukade material som återanvänt presentpapper, tidningspapper (blir extra fint med lite lack), tyg eller överblivna tapeter istället för traditionella presentpapper.
  • Byt till dig klappar.

Hjälp att beräkna matmängd till jul- och nyårsfester
Bara under julen slänger vi 12 procent mer mat än under resten av året. Därför har Konsumentföreningen Stockholm (KfS) tagit fram en beräkning av matmängder så att det inte behöver lagas mer mat än man faktiskt äter upp. Så här mycket mat behöver du till julens festligheter. Om det ändå skulle bli mat över som behöver slängas, kika då gärna på hur du bäst sorterar matavfall - så att det kan bli till biogas till fordonsbränsle och värdefull växtnäring till odlingsmark.

Så sorteras julens avfall

Vad? Var?
Julklappspapper och presentkartonger

Lämnas som pappersförpackning på närmaste återvinningsstation.

Presentsnören, lösa etiketter & julkortskuvert

Läggs i soppåsen.

Julgran

Den 20 och 21 januari 2018 mellan kl 10-14 äger Solnas årliga julgransinsamling rum på Solnaplan. Solna stads avfallsenhet finns på plats och svarar på frågor kring avfall!

Granen kan också lämnas på återvinningscentraler eller där din fastighetsägare anger.

Julgransbelysning

Lämnas som el-avfall på någon av våra insamlingsplatser.

Värmeljus Värmeljus (och marschaller) läggs i behållare för metall på närmaste åtevinningscentral. Tänk på att ta bort den lilla vekeshållaren i värmeljuset från aluminiumkoppen.

Glitter & julgranskulor

Läggs i soppåsen.

Skinkspad

Skinkspadet innehåller mycket fett vilket snabbt täpper igen ledningarna om du häller ut skinkspadet i avloppet. Samla istället in fettet i en pet-flaska eller burk och ta med det till åtevinningscentral eller släng den i soppåsen.

Ju mer som återvinns i stället för att hamna i soporna, desto bättre för klimatet! Förpacknings & tidsningsinsamlingen har under därför under devisen "Låt gammalt bli nytt" samlat ytterligare matnyttiginfo om återvinning här.

Dela: