Råd till hushåll

Många av de matförgiftningar som inträffar orsakas av mat som har lagats i hemmet. Orsakerna till detta kan vara flera men det är viktigt att tänka på att ha en god hygien när man lagar mat även hemma.

Rätt temperatur

Det är viktigt att förvara mat i rätt temperatur. Många livsmedel ska förvaras kallt. Läs på förpackningen vilken temperatur som är lämplig för just det livsmedlet. Kylvaror bör förvaras under 8 grader C och ju kallare de förvaras ju längre håller de. Färskt kött, fisk och skaldjur bör förvaras under 4 grader C. Varm mat ska upphettas ordentligt innan den äts. Mat som ska sparas ska kylas ned så snabbt som möjligt, helst i vattenbad. Om mat läggs i kylen när den är varm kan temperaturen höjas på andra livsmedel i kylen.

Diska

När du tillagar livsmedel så är det också viktigt att hålla rent där man håller till med själva beredningen. Se till att knivar, skärbrädor och annan utrustning är ren innan den används. Diska redskapen mellan användningen, så att du till exempel inte skär salladen med samma kniv som du nyss skar rå kyckling.

Håll isär rå och tillagad mat

Det är särskilt viktigt att hålla isär olika livsmedel vid beredning. Använd olika skärbrädor för olika ändamål. Det är exempelvis olämpligt att använda samma skärbräda till kött och sallad eller bröd. Skär aldrig sallad eller andra livsmedel som ska ätas utan att värmas på samma skärbräda som rått kött. Lägg inte tillagat kött på fat där det legat otillagat kött.

Tvätta händerna

Den viktigaste punkten vid matlagning är att se till att alltid tvätta händerna innan och under beredning. Smutsiga händer kan lätt föra över bakterier till livsmedel och orsaka matförgiftning. När du är sjuk, har magproblem eller är förkyld ska du inte laga mat åt andra eftersom bakterier från dig kan hamna i maten.

Skölj frukt och grönt

Skölj alltid frukt och grönsaker noga eftersom jord som fastnat kan innehålla farliga bakterier.

Byt disktrasa

Byt disktrasa ofta så slipper du dålig lukt och bakterietillväxt. Det går bra att tvätta disktrasor i tvättmaskinen eller att koka dem. Även diskborsten kan kokas eller tvättas i diskmaskinen. Använd inte disktrasan på golvet och ha en speciell trasa när du torkar av utemöbler. Avföring från fåglar innehåller mycket smittämnen som du inte bör ha med in till diskbänken.

Dela: