Maten och miljön

Lamm i stället för fläskkotlett och morot i stället för tomat. Mindre kött, mer bönor och ingen mat i soppåsen. Det är några exempel på hur man kan äta nyttigare, billigare och med ökad hänsyn till miljön.

Maten påverkar miljön på många sätt. När den odlas eller produceras, när den förädlas, när den transporteras till och från affären och när den tillagas. Maten står för nästan en tredjedel av alla våra klimatpåverkande utsläpp. Du kan påverka genom att välja vad du äter.

Ekologiskt

Ekologisk mat produceras utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Ekologiska varor kan i Sverige märkas med EU:s symbol eller KRAV-märket. De svenska KRAV-reglerna kräver ibland mer än EU:s regler. Märkningen är en garanti för att maten är ekologiskt producerad och att man tar större hänsyn till djurens naturliga beteenden.

Som konsumenter kan vi bidra till en bättre havsmiljö och ett mer uthålligt fiske genom att välja fisk som är miljömärkt och fiskarter som inte är överfiskade. För fisk och skaldjur finns det produkter märkta med MSC och KRAV som du kan fråga efter när du handlar.

Närproducerat och säsongsanpassat

Vet du vilken som är vår vanligaste frukt? Det är inte äpple som många tror, utan banan. Bananerna kommer från Mellanamerika. Många andra varor har rest lika långt. Om vi läser på förpackningarna kan vi se att riset odlats i Thailand, sparrisen som säljs i februari kommer från Peru, vindruvorna från Sydafrika och nötköttet från Brasilien. Välj produkter som är producerade i närheten och avstå från grönsaker som det inte är säsong för.

Kasta mat

Slänger du mjölk som precis passerat bäst-före-datum och grönsaker så fort de blivit lite bruna? Du är inte ensam. Varje svensk slänger 100 kilo fullt ätlig mat per år. Ett onödigt slöseri eftersom den energi som förbrukats och den miljöpåverkan som skett från jord till bord varit helt förgäves om maten slängs. Bli bättre på att planera och utgå ifrån vad du har hemma när du ska laga mat.

Mindre kött

Det går åt mycket mer resurser för att producera kött än att producera vegetabilier. Det är därför bättre om fler väljer att äta lite mindre kött. Baljväxter, d.v.s. ärtor, bönor och linser, ger samma typ av näring som kött. Trots att vi bör minska konsumtionen finns det fler skäl att fortsätta äta kött: dels är kött en bra källa för järn och zink. Dels är vårt vackra odlingslandskap beroende av betande djur.

Rätt kött och grönsaker

Genom att äta beteskött av nöt och lamm kan du bidra till att bevara odlingslandskapet.

Vi behöver äta grönsaker minst två gånger om dagen. De grövre grönsakerna som till exempel morötter, vitkål och broccoli ger mycket näring och är billiga. Dessutom är de mer resurssnåla än exempelvis tomat och gurka.

Dela: