Frågor och svar

Livsmedel

 1. Jag har blivit sjuk av maten, vad gör jag?

  Om du misstänker att du blivit matförgiftad av mat som serverats eller köpts i Solna – anmäl det så fort som möjligt till miljö- och byggnadsförvaltningen. En snabb anmälan kan hindra andra från att bli sjuka!

  Du kan göra en anmälan genom att fylla i det webbaserade formuläret. Tänk på att det är obligatoriskt att ange kontaktinformation via webbformuläret. Vill du vara anonym ber vi dig prata med någon av livsmedelsinspektörerna. Ring då stadens kontaktcenter och be att få prata med en livsmedelsinspektör.

 2. Jag har köpt en produkt som inte är på svenska, vad ska jag göra?

  Märkningen ska vara väl synlig, lättläslig och skriven på svenska eller ett närbesläktat språk som exempelvis norska eller danska.

  Om du har köpt en produkt som saknar märkning eller som är felaktigt märkt är vi tacksamma om du kontaktar miljö- och byggnadsförvaltningen.

 3. Jag har köpt en produkt där bäst före-datumet har passerat, vad ska jag göra?

  Bäst före

  Datumet talar om hur länge tillverkaren anser att produkten, till exempel mjölk och bröd är bäst. Har livsmedlet förvarats enligt anvisning är det ofta användbart efter detta datum, titta och lukta för att avgöra om varan är användbar.

  Sista förbrukningsdag

  Vissa mycket känsliga livsmedel, som färsk fisk och kyckling, köttfärs, organ och rå korv, måste vara märkta med sista förbrukningsdag i stället för bäst före-dag. Sista förbrukningsdagen är den sista dag som dessa livsmedel beräknas kunna förbrukas om de har förvarats på rätt sätt och i obruten förpackning. De får inte säljas efter att sista förbrukningsdagen har passerats.

  Om du har köpt en produkt som saknar märkning eller som är felaktigt märkt är vi tacksamma om du kontaktar miljö- och byggnadsförvaltningen.

 4. Jag var på en smutsig restaurang, vem ska jag vända mig till?

  Har du synpunkter på en verksamhet som ligger i Solna och vill framföra detta ska du vända dig till miljö- och byggnadsförvaltningen. Tips på hur hantering i restauranger eller andra verksamheter sker samt om det är smutsigt tas gärna emot från allmänheten. Vänd dig till stadens kontaktcenter för att lämna dina synpunkter.

 5. Vad gäller om man ska servera livsmedel?

  Ska verksamheten hantera livsmedel krävs en registrering enligt livsmedelslagen. Alla som hanterar livsmedel oavsett om det är i vinstsyfte eller inte behöver göra en anmälan.

  Verksamheter där privatpersoner tillfälligt hanterar livsmedel i liten skala behöver inte registreras. Exempelvis försäljning till allmänheten vid aktiviteter som kyrkbasarer och julmarknader.

  Mer information om tillstånd.

Dela: