Frågor och svar

Energi och uppvärmning

 1. Är det tillåtet att elda i sin braskamin?

  I Solna är så kallad trivseleldning inomhus i till exempel braskamin eller kakelugn tillåten. Det är den som eldar som ansvarar för att eldningen inte medför problem för omgivningen. Med en bra anläggning, torr ved och riktigt utförd eldning kan riskerna för olägenheter både för dig själv och för omgivningen minskas.

  Ett bra sätt att kontrollera att man eldar rätt är att titta på röken. Den ska vara vit eller nästan osynlig, som ett värmedaller. Om röken är svart och luktar kraftigt är förbränningen ofullständig vilket ökar utsläppen av farliga ämnen. För att minska risken för olägenheter bör du som eldar med ved tänka på följande:

  • Braskaminen/vedpannan bör vara miljögodkänd och ansluten till ackumulatortank.
  • Braskamin/kakelugn bör endast användas för trivseleldning, som ett komplement till annan huvudsaklig värmekälla.
  • Undvik att elda vid väderförhållanden då inversion råder, det vill säga när luften lägger sig som ett lock över bebyggelsen.
  • Använd endast torr ved. Veden bör ha torkats under tak i cirka 1 år.
  • Se till att snabbt få ordentlig fyr och hög temperatur i eldstaden.
  • Pyrelda inte eftersom det då sker en ofullständig förbränning.
 2. Var kommer värmen till husen ifrån?

  I Solna är 90 procent av fastigheterna anslutna till fjärrvärme. Fjärrvärmen produceras av Norrenergi AB, som är ett kommunalt bolag ägt av Solna stad och Sundbyberg stad. Värmen produceras enligt kriterierna för Naturskyddsföreningens certifiering Bra Miljöval, och är därmed till 95 procent icke-fossil.

 3. Jag önskar tips om hur jag kan spara energi i min villa/bostadsrättförening/företag

  Ring gärna till telefonrådgivningen för energi- och klimatfrågor för att få opartisk och kostnadsfri information. Telefonnumet är 08-29 11 29 och telefontiden är vardagar mellan klockan 9 till 16.

  Information går också att hitta på Energi- och klimatrådgivningens webbplats. Om du är intresserad av vilka lokala projekt som pågår i Solna, hör av dig till Karolina Ernarp, kontaktperson för energi- och klimatrådgivningen i Solna (mejladress: karolina.ernarp@solna.se). Du hittar också information här på stadens webbplats.

Dela: