Dags att anmäla sig till Vi Håller Rent/Skräpplockardagarna 2018

Alla kan vara med och hålla rent! Varje vår deltar Solna stad i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Vill du själv plocka skräp, med kompisarna, barnen på förskolan eller kanske med din bostadsrättsförening? Anmälan är nu öppen!

Runt om i landet plockar hundratusentals personer - alltifrån förskolor, skolor, föreningar, och privatpersoner – skräp. Både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. 2017 deltog hela 756 000 skräpplockar-hjältar runt om i landet och över 3700 av dessa i Solna.

Anmälan från 12 februari

De tidigare skräpplockardagarna har ett nytt namn och i år plockar vi skräp under parollen "Vi håller Rent". Från 12 februari är anmälningen öppen. Ta chansen att göra ett positiv avtryck genom att anmäla er på http://www.hsr.se/vi-haller-rent Alla anmälda deltagare får kostnadsfritt skräpplockarmaterial i form av sopsäckar, skräppåsar och klistermärken från Håll Sverige Rent.

Anmälan ska vara inne senast 2018-04-01 för att ni ska få kostnadsfritt material.

Vi Håller Solna rent vecka 17 och 18

I Solna stad infinner sig Vi Håller Rent-veckorna vecka 17 och 18.

Hur får vi skräpplockarmaterialet?

Materialet - som består av sopsäckar, mindre skräppåsar samt klistermärken - finns tillgängligt för avhämtning i Stadshusets reception i Solna Centrum från och med tisdagen den 24 april till och med onsdag 2 maj. Utlämning av material görs under receptionens öppettider.

Önskar ni övrig skräputrustning, såsom handskar etc. står ni själva för detta.

Var lämnar vi skräpet?

Skolor och förskolor lämnar insamlat skräp vid sina ordinarie sophanteringsplatser mellan 26 april och 10 maj. Skräpet ska vara paketerat i sopsäckarna/påsarna för att hämtas upp.

Föreningar och privatpersoner tar själva hand om insamlat skräp vid behov hämtas större mängd in av kommun efter avrop. Skräpet ska då vara paketerat i sopsäckarna/påsarna annars hämtas de ej.

Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast vid närmaste återvinningsstation.

Om ni hittar skräp som är farligt eller tungt

Var uppmärksam på farligt skräp, särskilt med barn. Om ni hittar farligt avfall såsom bilbatterier, sprayburkar eller målarfärg, anteckna noga var ni hittat skräpet och skicka en felanmälan till Solna stads kontaktcenter. Detta gäller även om ni hittar större föremål, såsom dumpade soffor eller lastpallar. Tänk på att platsbeskrivningen bör vara så noggrann som möjligt så att stadens renhållningsentreprenör kan hitta skräpet.
Om du plockar med barn är det viktigt att gå igenom vad man får och inte får plocka. Här finns rekommendationer för vilket skräp man kan plocka med barn »

Var med i kampen

Var med du också i kampen mot skräpet! Vi Håller Rent är också ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som nedskräpning, återvinning och konsumtion. Tillsammans visar vi att nedskräpning är onödigt och fel!

Besök gärna hsr.se där ni finner ännu mer inspirerande material. Där finns till exempel ett häfte med roliga skräpplockarlekar som uppmuntrar er att jobba med barnens förmåga

Dela: