Dags att anmäla sig till Vi Håller Rent/Skräpplockardagarna 2019

Vill du plocka skräp själv, med kompisarna, med barnen på förskolan eller kanske med din bostadsrättsförening? Alla kan vara med och hålla rent! Varje vår deltar Solna stad i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Anmälan öppnar den 6 februari 2019!

Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, och privatpersoner skräp – både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. 2018 deltog 676 366 hjältar runt om i landet, varav 4 388 var från Solna.

Anmälan från 6 februari

De tidigare skräpplockardagarna har ett nytt namn och i år plockar vi skräp under parollen "Vi håller Rent". Från 6 februari är anmälningen öppen. Anmäl er på http://www.hsr.se/vi-haller-rent. Alla anmälda deltagare får kostnadsfritt skräpplockarmaterial i form av sopsäckar, skräppåsar och klistermärken från Håll Sverige Rent.

Anmälan ska vara inne senast 2019-03-31 för att ni ska få kostnadsfritt material.

Vi Håller Solna rent vecka 19 och 20

I Solna stad infinner sig Vi Håller Rent-veckorna vecka 19 och 20.

Hur får vi skräpplockarmaterialet?

Materialet består av sopsäckar, mindre skräppåsar samt klistermärken finns tillgängligt för avhämtning i Stadshusets reception från och med måndag den 29 april till och med fredag 3 maj. Utlämning av material görs under receptionens öppettider.

Önskar ni övrig skräputrustning, såsom handskar står ni själva för detta.

Var lämnar vi skräpet?

Skolor och förskolor lämnar insamlat skräp vid sina ordinarie sophanteringsplatser mellan 6 maj och 17 maj. Skräpet ska vara paketerat i sopsäckarna/påsarna för att hämtas upp.

Föreningar och privatpersoner tar själva hand om insamlat skräp vid behov hämtas större mängd in av kommun efter avrop. Skräpet ska då vara paketerat i sopsäckarna/påsarna annars hämtas de ej.

Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast vid närmaste återvinningsstation.

Om ni hittar skräp som är farligt eller tungt

Var uppmärksam på farligt skräp, särskilt med barn. Om ni hittar farligt avfall såsom bilbatterier, sprayburkar eller målarfärg, anteckna noga var ni hittat skräpet och skicka en felanmälan till Solna stads kontaktcenter. Detta gäller även om ni hittar större föremål, såsom dumpade soffor eller lastpallar. Tänk på att platsbeskrivningen bör vara så noggrann som möjligt så att stadens renhållningsentreprenör kan hitta skräpet.
Om du plockar med barn är det viktigt att gå igenom vad man får och inte får plocka
. Här finns rekommendationer för vilket skräp man kan plocka med barn »

Var med i kampen

Var med du också i kampen mot skräpet! Vi Håller Rent är också ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som nedskräpning, återvinning och konsumtion. Tillsammans visar vi att nedskräpning är onödigt och fel!

Besök gärna hsr.se där ni finner ännu mer inspirerande material. Där finns till exempel ett häfte med roliga skräpplockarlekar som uppmuntrar er att jobba med barnens förmåga.

Dela: