Återvinning i juletid

Hur sorteras presentpapper? Vad gör jag med den trasiga julgranskulan? Vart lämnar jag julgranen? Här hittar du information om Solna stads julgransinsamling och hur du sorterar julens avfall rätt.

Julgransinsamling 2020

Precis som tidigare år organiserar Solna stad insamling av granar. Den 11-12 januari mellan klockan 10:00‑14:00 kan du lämna din barrande vän på den bemannade uppsamlingsplatsen på Solnaplan eller på någon av de fem obemannade uppsamlingsplatserna runt om i staden. Alla granar som samlas in kommer att flisas sönder och därefter bli till fjärrvärme.

Vid den bemannade uppsamlingsplatsen på Solnaplan finns Solna stad på plats med fika och svarar på frågor kring avfall. Här får du också en fruktpåse som tack för att du lämnar in din julgran (först till kvarn).

Obemannade uppsamlingsplatser

Stadsdel

Plats

Huvudsta

Korsningen Armégatan/Krysshammarvägen

Bergshamra

Björnstigen 137

Ulriksdal

Korsningen Tunvägen/Bagartorpsringen

Arenastaden

Korsningen Dalvägen/Vintervägen

Järvastaden

Järva skjutbaneväg 54-56

OBS! Julgranar kan endast lämnas på de obemannande uppsamlingsplatserna 11 eller 12 januari. Lämna din gran vid den uppsatta skylten.

Hinner du inte lämna in din julgran eller glömde? Oroa dig inte, du kan alltid lämna din julgran som trädgårdsavfall på närmaste återvinningscentrallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller till den mobila miljöstationen. Tänk på att granen behöver vara väl förpackad i plastpåse om du lämnar den till den mobila miljöstationen.

Såhär sorterar du julens avfall

Såhär sorterar du julens avfall

Vad?

Var?

Julklappspapper & kartonger

Sorteras som pappersförpackning. På sidan om förpackningar hittar du mer information om var du kan lämna dina förpackningar.

Presentsnören, etiketter & julkortskuvert

Läggs i den vanliga soppåsen.

Julgransbelysning

Sorteras som elavfall. På sidan om elavfall hittar du mer information om var du kan lämna ditt elavfall.

Glitter & julgranskulor

Läggs i den vanliga soppåsen.

Värmeljus

Sorteras som metallskrot och lämnas på närmaste återvinningscentrallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller den mobila återvinningscentralen. Kom ihåg att lossa vekhållaren så att aluminium och stål kan återvinnas var för sig (både är metallskrot).

Överbliven julmat

Sorteras som matavfall. Har du inte möjlighet att matavfallssortera hittar du information om hur du börjar på sidan om matavfall.

Skinkspad

Skinkspadet innehåller mycket fett vilket snabbt täpper igen ledningarna om du häller ut skinkspadet i avloppet. Samla istället in fettet i en pet-flaska eller burk och släng den i vanliga soppåsen.

Oönskade julklappar

Lämnas för återbruk. På sidan om återbruk hittar du mer information om var du kan lämna oönskade julklappar.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad