Digitalt informationsmöte för vårdnadshavare och andra vuxna

Onsdag den 19 februari anordnades ett digitalt möte för vårdnadshavare och andra viktiga vuxna med barn som går i skola i Solna. Läs mer och ta del av mötet i efterhand på denna sida.

Mötet anordnades av Solna stad tillsammans med Polisen, med anledning av de sprängningar och våldsdåd som drabbade Stockholmsområdet i början av året. På mötet gavs en uppdaterad lägesbild, information om hur Solna stad och Polisen arbetar för att trygga och stärka barn och unga samt tips på hur du kan hindra att ditt barn drabbas.

Från Solna stad närvarade representanter från barn- och utbildningsförvaltningen, socialförvaltningen och förvaltningen för arbetsmarknad, kultur och fritid tillsammans med stadens trygghetssamordnare.

Frågor från mötet Visa Dölj

Här kan du ta del av frågor som inte hann besvaras under mötet.

Hur pratar Polisen med barn och unga när de besöker skolor i Solna?

Polisen i Solna har ett tätt samarbete med skolorna där de både gör spontana besök och pratar med skolpersonal och elever samt planerade besök med föreläsning och dialog i klassrummen. De har även en större satsning där de kommer besöka åttondeklassare under våren, kallad Tryggare15. Tryggare15 genomförs tillsammans med socialtjänsten, fritidsverksamheterna och ungdomsmottagningen under temat att bli straffmyndig. Eleverna får både lyssna på föreläsningar och jobba med olika case i grupper. En del i Tryggare15 är att prata om och problematisera rekryteringen till kriminella nätverk.

Vid spontana skolbesök svarar Polisen ofta på frågor från eleverna. Samtalen rör sig kring det eleverna undrar över.

Varför besöker Polisen bara föräldramöten för årskurs 2 för att prata om mobiler och sociala medier? Varför inte också närliggande årskurser?

Polisen har tillsammans med Solna stad utarbetat ett strukturerat sätt att jobba med trygghetsfrågorna i olika åldersgrupper, som vi kallar Trygghetshjulet. Detta är ett utvecklingsarbete som påbörjades i samband med att filmen Skydda & Stärka togs fram för ungefär ett år sedan. Att polisen riktar sig till föräldrar med barn i årskurs 2 beror på att många barn får sin första smartphone i den åldern. Polisen besöker och håller fortfarande i andra föräldramöten i andra årskurser.

Då polisen inte kan vara på plats i alla klasser eller på alla föräldramöten finns ett gott samarbete med skolorna. På Polismuseets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns material för elever i olika årskurser som skolorna själva kan använda sig av.

Vad finns det för fritidsaktiviteter i Solna för barn med NPF-diagnos att göra på kvällar, helger och lov?

Barn med NPF-diagnoser är alltid välkomna till vår ordinarie verksamhet. För de som önskar aktiviteter särskilt för barn med en NPF-diagnos finns Onsdagsklubben för barn mellan 10–15 år och Torsdagsklubben för barn som är 15 år eller äldre.

Läs mer om Onsdagsklubben och Torsdagsklubben på vår sida om Mötesplatser för unga, under rubriken Skytteholmsparken.

Se sändningen i efterhand

Nedan kan du ta del av hela informationsmötet som hölls den 19 februari.

Hjälpte informationen dig?

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad