Årets unga affärsidé

Årets unga affärsidé är ett pris som syftar till att inspirera och uppmuntra till entreprenörskap bland unga. På den här sidan kan du läsa om tidigare vinnare, om priset och hur du kan delta i tävlingen.

Om priset Årets unga affärsidé

Idén om utmärkelsen "Årets unga affärsidé" i Solna väcktes av Solnaentreprenörerna Sammy Ben Abla och Abdullah Jafri som själva startade företag på gymnasiet. Solna stad och Fabege har sedan förvaltat och utvecklat priset med hjälp av Handelsbanken, PwC och United Spaces. Sedan 2022 är Key Solutions medlemmar i juryn.

Fabege bidrar med prissumman på 50 000 kronor och ställer upp som mentor till vinnaren i utvecklandet av företaget. PwC och Handelsbanken bidrar med kostnadsfri rådgivning och kunskap till både vinnare och finalister. United Spaces bidrar med fri arbetsplats i sex månader till det vinnande företaget på deras kontorshotell i Solna strand, och Key Solutions bidrar med mentorskap till vinnaren.

Delta i tävlingen

För att vara med och tävla ska du vara mellan 17-30 år, bo i Solna eller ha en affärsidé som påverkar företagsplatsen Solna positivt. Är ni ett team räcker det med att en bor i Solna. Se instruktioner nedan för att delta med din affärsidé.

Finalomgång

Juryn väljer ut de bästa bidragen och kallar dem till ett möte. Då får finalisterna chansen att personligen pitcha sina affärsidéer. Därefter utses först tre nominerade, varav en blir vinnare.

Priset för Årets Unga Affärsidé delas ut på Solnas frukostmöte för företag "Solna Frukostbricka" den 7 december. Samtidigt koras även vinnaren av Årets Företag i Solna.

Instruktion för att tävla i Årets unga affärsidé 2023 Visa Dölj

Ansök så här

För att ansöka ska du skicka in en affärsidébeskrivning enligt instruktionerna på den här sidan. Förutom att uppge födelseår och kontaktuppgifter, beskriv vilka ni är som tävlar. Har företaget startat får det ha varit verksamt i högst ett år. Om ingen av er tävlande är bosatta i Solna, beskriv hur affärsidén påverkar företagsplatsen Solna positivt.

Tävlingsbidraget ska vara på max åtta sidor och skickas in till foretagare@solna.se senast den 1 november 2023.

Allmänna regler

Genom att delta i tävlingen Årets Unga Affärsidé godkänner du som deltagare att ditt namn, profil och annan personlig information sparas och används enligt Dataskyddsförordningen (GDPR) för administration och uppföljning inom staden.

Affärsidébeskrivning

Affärsidébeskrivningen utgår från Business Model Canvas och följande delar ska finnas med:

  1. Affärsidé/Erbjudande: Vilka kundbehov uppfyller din idé och hur? Vilka kombinationer av varor och/eller tjänster erbjuds? Vilket värde skapar din idé?
  2. Kunder: Beskriv din marknad och vilken/vilka kundgrupper du vänder dig till med din idé. För vem skapar din affärsidé ett värde?
  3. Kanaler: Beskriv vilka kanaler du behöver använda dig av för att nå dina kunder. Hur ska du sälja in din affärsidé och hur ska du hjälpa dina kunder att förstå värdet av ditt erbjudande?
  4. Kundrelationer: Beskriv vilken typ av relationer du behöver bygga upp med dina olika kundgrupper. Hur ska du etablera och underhålla dessa relationer?
  5. Intäktskällor: Beskriv hur du kommer att tjäna pengar på din affärsidé. Hur kommer prissättningen se ut och vilka betalningsmodeller kommer du att använda dig av?
  6. Resurser/tillgångar: Beskriv vilka resurser du behöver för att komma igång med din verksamhet. Hur ser ditt team ut och hur behöver det se ut framöver?
  7. Aktiviteter: Beskriv vilka olika aktiviteter och när i tid du behöver utföra dem för att komma igång med din verksamhet.
  8. Partnerskap: Beskriv vilka dina viktigaste partner är. Vilka behöver du samarbeta med och vilka leverantörer behöver du?
  9. Kostnader: Beskriv dina främsta kostnader som du kommer ha i uppstartskedet. Vilka av dina resurser kommer att kosta mest och vilka aktiviteter är dyrast att genomföra?

Juryprocess

Efter sista ansökningsdag träffas juryn för att gå igenom samtliga inkomna tävlingsbidrag. Juryn gör ett urval på maximalt fem bidrag och som bjuds in för att presentera sina affärsidéer.

Efter att de tävlande fått presentera sig väljer juryn ut tre av de av fem till att bli nominerade. De bidrag som inte går vidare meddelas och de som blir nominerade bjuds in för att medverka på pris-utdelningsceremonin.

Bedömningskriterier

Juryn bedömer tävlingsbidragen utifrån:

  • Affärsidébeskrivningen som helhet
  • Kundnytta/samhällsnytta
  • Utvecklingspotential och nytänkande
  • Teamets engagemang och visad förmåga att gå från idé till verklighet

Jurymedlemmar

Juryn består av representanter för Solna stad, Fabege, Handelsbanken, PwC, United Spaces och Key Solutions.

Fabege bidrar med prissumman på 50 000 kronor och ställer upp som mentor till vinnaren i utvecklandet av företaget. Handelsbanken och PwC bidrar med kostnadsfri rådgivning och kunskap till både vinnare och finalister. United Spaces bidrar med fri arbetsplats i sex månader till det vinnande företaget på deras kontorshotell i Solna strand. Key Solutions bidrar med mentorskap till vinnaren.

Prisutdelning

Vinnaren koras på Solnas företagarfrukost "Solna Frukostbricka" i december i samband med att utmärkelsen Årets Företagare presenteras.

Kontakt

Vid frågor om tävlingen Årets Unga Affärsidé, skriv till foretagare@solna.se

2022 års vinnare av Årets unga affärsidé

Vinnaren av priset Årets unga affärsidé är Funki. De har tagit fram en uppsättning musikinstrument för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Grundarna Maria Svahn och Josefine Hölling har genom ett genuint intresse för människor och smart nyttjande av innovativ teknik utvecklat produkten tillsammans med Dibber Rullens särskola som ligger i Hagalund.

Funki har gjort det möjligt för personer med intellektuell funktionsnedsättning att interagera, kommunicera och umgås med andra genom musiken.

Funki tillsammans med juryn.

Funki tillsammans med juryn.

2022 års finalister i Årets unga affärsidé Visa Dölj

Supporterdeck UF

Apartly

Tidigare vinnare av Årets unga affärsidé Visa Dölj

2021: blankt group AB

Grundarne Max Xie och Arman Karégar. Affärsidén utgörs av en plattform och marknadsplats för konst där skapare, köpare och säljare tillsammans demokratiserar konsten och processen.

2020: AndningMed

Grundare Essam Sharaf, Annelie Hultman och Petra Szeszula. Affärsidén går ut på att hjälpa patienter med KOL och astma att få bättre kontroll över sin kroniska sjukdom.

2019: Kul utan strul

Grundare Delphie Wåhlström. Företagets affärsidé är en skräddarsydd lösning för att kombinera barnpassning med barnets hobby – en aktivitetsbaserad barnpassning som skapar möjligheter till ett glädjefullt lärande tillsammans med barnet.

2018: Zifro

Grundare Jonathan Bäckström och Sara Danielsson. Företaget erbjuder ett webbaserat läromedel för programmering i skolan som förenklar både för lärarens undervisning och för elevens inlärning.

2017: Resteel

Grundare Julia Östberg och Ebba Bengtsson. Företaget ReSteel mottog priset Årets unga affärsidé för ett magnetiskt grytunderlägg som gör att man inte behöver använda båda händerna för att lyfta en het kastrull.

2016: BlueCall

Grundare Lisa Löfgren, Caroline Rödén, Charlotte Sparre och Tamara Bernad. En mobilapp som kopplar samman personer i behov av samtalsstöd med personer som kan erbjuda det, direkt över ett telefonsamtal.

2015: BuildSafe

Grundare Viktor Broberg, Deniss Karavajev, Leo Sydow, Johan Brunedal och Samuel Jaeger för en en mjukvara och mobilapp som kan rädda liv inom byggbranschen.

2014: Greenely

Grundare Tanmoy Bari, Fredrik Hagblom och Mohammed Al Abassi. En kreativ app för att minska elförbrukningen i hushållen.

2013: DeoDoc

Grundare Hasti Asadi och Hedieh Asadi. Deodorant för intimhygien.

2012: Team Viro

Grundare Mitch Okada och Tony Sun. Ett innovativt cykeltillbehör anpassat för att fästas på cykelfälgar.

2011: Mobuyl

Grundare Josef Ben Abla, Maciej Strama och Honia Kader. En enkel och säker betalningslösning via SMS.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad